Maden direnişi ile gündeme geldi: Her taşın altından AKP’li vekilin şirketi çıkıyor
Manisa’nın Soma ilçesinde AKP Batman Milletvekili Nezir Nasıroğlu`na ait Fernas Madencilik’te çalışırken Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na üye olduktan sonra işten çıkarılan işçilerin maden önündeki eylemi 6’ncı gününde devam ediyor.
İşçilerin bir kısmı maden önünde nöbetteyken, bir kısmı da Soma Millet Bahçesi’nde bekliyor. Millet Bahçesi’ne “Fernas patronu Ferhat Nasıroğlu mecliste yasa yapıyor, iş yerinde yasa çiğniyor” pankartı asıldı.
GÖZALTINA ALINDILAR
Geçtiğimiz gün gözaltına alınan Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır, sendikanın Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ve 2 maden işçisi ise halen gözaltındayken, madenci yakını Reyhan Topuz ise dün ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
Millet Bahçesi’nde açıklama yapan sendika avukatı Mert Batur, dün gözaltına alınanların bugün adliyeye getirilmeleri gerektiğini belirtti. Batur, “Kendileriyle avukat görüşü dahi yapılmasına izin verilmiyor. Bunun savcı talimatıyla yapıldığı söylendi. Adliyeye gittiğimizde savcının kendisi yoktu. Adliye güvenliğine ‘madencileri ve sendika avukatlarını adliyeye dahi sokmayın’ diye talimat verildiğini öğrendik. Herhangi bir karar olmaksızın telefonlarına el konuldu ve gözaltı süresinin uzatılabileceğine dair bilgi yayılmış durumda. Öncelikle savcı beyi uyarıyoruz; bizi sınamasın. Biz bu eylemde yola çıkarken sonuç ne olursa olsun kazanacağız diye yola çıktık. Biz burada 3-5 tane madenci değiliz, bütün Soma halkı arkamızda” ifadelerini kullandı.
MADENCİLERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI GÖZLER ÖNÜDE
Bağımsız Maden İşçileri Sendikası resmi sosyal medya hesaplarından direnişteki maden işçilerinin çalışma koşullarını paylaştı. Günlerdir hakları için direnen ve jandarma tarafından engellenen işçilerin içinde bulundukları çalışma koşullarının insanlık dışı şartları tepki çekti.
Sendika paylaştığı bir dizi tweette şunları ifade etti:
“Gördüğünüz su, işçiler çalışırken kesintisiz şekilde akan yer altı suyu. İşçiler sürekli kablo ve ekipmanlarla suya batık şekilde gaz kaçağı, elektrik çarpması tehlikesi olmasına rağmen herhangi bir önlem alınmadan çalışıyor.
Bu gördüğünüz makine Jumbo makinesi, arkada görülen sarı lekeler göze değdiği anda hızlıca kör eden ağır kimyasallar. Videoda çatlakların kapatılabilmesi için hem kesim hem de kimyasal koruyucu işlem yapılıyor.
Yönetmeliğe göre kimyasal yapılan alanda kimsenin durmaması gerektiğinden şerit çekili alan vardiya amirleri ve şirket yöneticileri tarafından kaldırılmış durumda. Madenciler kimyasala uygun koruyucu tek ekipman; gözlük, tulum, maske olmadan uzun vadede kanser, kısa vadede kör olma tehlikesi altında çalışıyor.
Üstelik, ağır kimsayallar karışan yer altı sularının toprağa ve bölge halkının su kaynaklarına karışması için tek bir önlem alınmıyor. Bu sulara batık halde çalışan madenciler başta olmak üzere binlerce kişi kanserojen madde karışan sular ile yavaş yavaş zehirlenirken tek bir denetim yapılmıyor.
Bırakın çalışırken düzenlemelere uygun şekilde önlem alınmasını işçilerin yemek molalarını kullanabilecekleri bir alan dahi yok. Kimyasal bidonlarının üzerinde, kablolara oturarak yemek yeniliyor.
Çalışma alanında yüksek yerlere çıkmaya uygun araç dahi yer almıyor. Makine üzerine çıkılmaması gerekirken üç işçi aynı anda, metrelerce yukarıda elektrik akımına kapılma ve düşme tehlikesi altında hiçbir önlem alınmadan çalışıyor.
Bu gördüğünüz “Loder” isimli yükleyici makine, ISİG düzenlemelerine göre sadece malzeme yüklemesi yapabilir, üzerine çıkmak yasaktır ancak işçiler daha önce düşüp yaralananlar olmasına rağmen sürekli halatsız şekilde çalışmaya zorlanıyor.
KUZENİNE AİT ŞİRKETE GEÇİŞ GARANTİLİ İHALE
2021 yılında AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun yakınlarına ait Fernas inşaat şirketi Aydın-Denizli Otoyolu’nun projesini aldı. Yap işlet devret modeli ile şirkete verilen otoyol projesi o dönemde maliyeti nedeniyle eleştirilere konu olmuştu. Şirket yolun yapımı sırasında yaptığı ağaç katliamı nedeniyle de kamuoyunda tepkiler çekmişti.
Proje için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Fornes İnşaat’a günlük 35 bin araç geçiş garantisi verdiği öne sürülürken; geçiş ücretinin kilometre başına 5 cent/Euro olarak fiyatlandırıldığı iddia edilmişti.
Konu CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız tarafından da soru önergesi ile Meclis gündemine taşınmıştı.
İHALESİZ 24 MİLYON DOLAR
AKP Batman Milletvekili Nasıroğlu`nun kuzeni Muzaffer Nasıroğlu şirketi Fernas İnşaat BOTAŞ’tan ihalesiz aldığı 24,5 milyon dolarlık iş yolsuzluğu ile de gündeme gelmişti. BOTAŞ genel müdürü; ‘İşi yapsa da, yapmasa da FERNAS Şirketi’nin 24,5 milyon dolar ödeyeceğini ve bunun doğru bir karar olduğunu’ savunmuştu.
MURAT VE FIRAT NEHRİ ÜZERİNE MADEN SAHASI
Koza Altın İşletmeleri, Ağrı’nın Diyadin İlçesi’nde bulunan Mollakara Köyü’nde maden sahası açma kararı almıştı. Çevresel Etki Değerlendirme raporu (ÇED) 2022 yılında alınan saha için uzun yıllardır fizibilite çalışmaları yapılırken firma tarafından alanda gerçekleştirilen sondaj ve karot analizleri sonucunda 14,09 milyon ton cevher rezervinin tespit edildiği belirtilmişti.
2023’ün ekim ayında ise yine Fernas İnşaat Şirketi tesisin yapım ihalesini aldı. Şirket ihale kapsamında inşaat işleri için 5 milyar TL ve Makine ve Ekipman Temini İşleri 40,7 milyon dolar tutarında bir bedelin belirlendiği açıklamıştı.
BEYAZ ENERJİ YOLSUZLUĞUNDA ADI GEÇTİ
2005 yılında aralarında bürokrat, işadamı ve bir de çaycının olduğu `Beyaz Enerji-2` operasyonunda AKP Batman Milletvekili Nezir Nasıroğlu`nun kuzeni ve Fernas İnşaat`ın sahibi Muzaffer Nasıroğlu adı geçmişti. Dosya kapsamında Muzaffer Nasıroğlu ve Nasıroğlu`nun şirketinde çaycı olarak çalışan Yaşar Giregiz tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.